Jak się robi czerwone wino musujące?

Jeśli zastanawiasz się, jak się robi czerwone wino musujące, to już spieszymy ci z udzieleniem odpowiedzi. Jeśli chodzi o wino musujące to wyróżniamy dwie metody ich produkcji pierwsza z nich, to ta, która jest najbardziej prymitywna. Mowa tutaj o saturacji, która przypomina produkcję napojów takich jak Fanta czy Sprite. Tego rodzaju wino jest butelkowane pod ciśnieniem, tak aby nie doszło do utraty zawartego w nim gazu. Sposób ten odnosi się przede wszystkim do tanich gatunków win musujących. Znacznie droższa metodą, jak również bardziej skomplikowaną jest tak zwana metoda szampańska.

Metoda szampańska polega na przeprowadzeniu bo wtórnej fermentacji wina, które już znajduje się w docelowej butelce. Do takiego wina dodawany jest roztwór, który składa się z drożdże oraz cukru, których zadaniem jest rozpoczęcie ponownego procesu fermentacji. Drożdże, które są już umarła wytwarzają specyficzne osad, który koniecznie należy usunąć. Miejsce, które pozostaje po usunięciu wspomnianego osadu wypełnia się mieszanka wina i syropu cukrowego.

Przykładem wina musującego, jest włoskie wino Prosecco. Opisywany wino zwykle występuje w wersji wytrawnej lub półwytrawnej. Istnieje wiele odmian winorośli, z których jest ona wytwarzana. Jednocześnie jest to wino musujące, która cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów. Minimalny poziom alkoholu, który zawarty jest w opisywanym wina wynosi 10,5%. Wyróżnia się kilka rodzajów tego wina ze względu na zawartość dwutlenku węgla, a także zależności od zawartego w winie poziomu cukru resztkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − dziewięć =