Kucharz to osoba zatrudniona w restauracji, której głównym zadaniem jest nie tylko przygotowywanie posiłków, ale również dbanie o zakup odpowiednich produktów spożywczych, kontrolowanie stanów magazynowych, nadzór nad jakością i estetyką wydawanych dań czy rozdzielanie pracy między pomocników. Z tego względu specjalista ten powinien posiadać konkretne cechy charakteru. Poza tym musi się oczywiście dostosować do wszelkich zasad panujących w profesjonalnej kuchni. Jedną z nich jest konieczność noszenia specjalnej odzieży, w której skład wchodzi m.in. bluza kucharska i specyficzna czapka. Włączenie ich do standardowego ubioru kucharza przyczyni się z pewnością na polepszenie wizerunku kucharza, jak i samej restauracji.
Podstawową cechą wymaganą u wybitnego kucharza jest umiejętność pracy w zespole pod ogromną presją czasu. Poza tym osoba ta powinna umieć rozplanowywać przygotowanie kilku potraw jednocześnie, tak aby wszystkie były wydawane na czas, a co najważniejsze we właściwej kolejności. Oczywiście nie obejdzie się też bez doskonałego wyczucia smaku (co w znacznym stopniu ułatwia komponowanie pysznych dań), ogromnej skrupulatności (dbałość o wszelkie niezbędne składniki) i zamiłowania do porządku (czysta kuchnia to gwarancja smacznych potraw i braku problemów z kontrolą BHP).
Ponadto każdy profesjonalny kucharz musi się wykazywać dużą odpornością na stres i umiejętnością negocjowania z klientami lokalu w sytuacji, gdy podczas wydawania posiłków dojdzie do błędu (pokojowe rozwiązanie problemu to priorytet). Niedocenianą, a równie istotną cechą znakomitego kucharza jest także dbałość o wygląd i prezencję całej załogi restauracji. Dlatego też osoba ta często zajmuje się sprawowaniem kontroli nad dostępnością takich elementów, jak odzież kucharska czy naczynia. Każdy detal jest w stanie wpłynąć na jeszcze większe zadowolenie klienta i jego satysfakcję z pobytu w restauracji.