W zdrowej i zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć miodu. Kardiolodzy rekomendują spożywanie 1-2 łyżeczek tego produktu dziennie. Korzystnie wpływa to na układ krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi, ogranicza ryzyko cukrzycy, zawału oraz obniża poziom cholesterolu. Prócz tego miód wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Dlatego ma zastosowanie w kuracjach na anginę i przeziębienie. Warto wiedzieć, jak wpleść miód do codziennego jadłospisu.
Jednym z najlepszych pomysłów jest zrezygnowanie ze słodzenia napojów cukrem. Zamiast tego do herbaty warto dodać pół łyżeczki miodu. Będzie zarówno słodka, jak również zdrowa i rozgrzewająca. Dobrze też zastąpić jogurty smakowe naturalnymi. Wówczas miód będzie uatrakcyjniał ich smak. Bez narażania na niekorzystne dla organizmu skoki glukozy. Zdrowe śniadanie złożone z płatków wieloziarnistych albo musli oraz mleka również warto wzbogacić o domieszkę miodu. W każdym przypadku należy jednak pamiętać o tym, że musi to być produkt najwyższej jakości, pochodzenia pszczelego. Taki, jakie dostępne są np. pod adresem https://www.brylamiodu.pl/. W przypadku wytworów tańszych, od niewiadomych producentów, można trafić na podróbki zawierające cukier i sztuczne barwniki.