Spójność lokalu gastronomicznego to jeden z najważniejszych elementów, który wyróżni naszą działalność spośród wszystkich innych. Aby osiągnąć ten efekt, w którym wszystko ze sobą współgra, powinniśmy zacząć projektowanie od jednego konkretnego pomysłu na motyw przewodni lokalu. Najlepiej w tym celu zacząć od kuchni i – w zależności od tego, jakie potrawy przygotowujemy – dopasować odpowiednie wnętrze przywodzące na myśl regiony, z których pochodzi dane jedzenie. Jednak wciąż czeka nas dużo pracy z samym wystrojem.
Wystrój składa się z mieszanki małych elementów, które razem mają dawać zamierzony efekt. Dlatego powinniśmy zadbać o to, by poczynając od ścian, przez miejsca dla gości, po przestrzeń użytkową, wszystko przywodziło na myśl nasz motyw przewodni. Może nim być dosłownie wszystko: wspomniany już region świata, jakieś zwierzę, a może przedmiot, np. łódź dla baru, który specjalizuje się w podawaniu ryb. Możliwości są tutaj nieskończone, a więc ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Nie zapominajmy również o naszych kucharzach – odpowiednie zapaski gastronomiczne podkreślą ich profesjonalizm.
Przejdźmy teraz na moment do kuchni. Nie ma restauracji bez odpowiednich sprzętów. Nieważne czy mówimy tutaj o sztućcach i naczyniach, czy o piecach, piekarnikach i kuchenkach, jeśli chcemy dobrze się zaopatrzyć, powinniśmy zrobić to w odpowiednim miejscu. Dobra, profesjonalna hurtownia gastronomiczna powinna spełnić nasze wszelkie wymagania i dostarczyć odpowiedniego zaopatrzenia.