Kuchenka mikrofalowa stała się podstawą każdej kuchni, obecnie jest niezbędna do przygotowania niemal każdego posiłku. Od podgrzewania miski zupy po rozmrażanie mrożonego kurczaka – mikrofalówka jest używana przez wszystkich, nawet jeśli na co dzień trzeba z niej korzystać rzadko. Kuchenka mikrofalowa z funkcją konwekcji zamieni każdy blat w stanowisko do gotowania. Współczesne mikrofalówki są wyposażone w szereg funkcji, które dają większą kontrolę nad jedzeniem – gotowanie konwekcyjne pozwala na jednoczesne gotowanie wielu potraw, a wentylacja usuwa wilgoć z żywności i znacznie skraca czas gotowania.
Mikrofala wolnostojąca jest wygodnym i oszczędzającym czas urządzeniem. Stała się ona ważnym elementem nowoczesnej kuchni, ponieważ zastępuje inne sprzęty, takie jak kuchenka czy piekarnik. Niektóre kuchenki mikrofalowe są dostępne z wbudowaną funkcją konwekcji, co pozwala użytkownikom na gotowanie potraw z wykorzystaniem cyrkulacji gorącego powietrza. Chociaż kuchenki mikrofalowe wykorzystują wysoki poziom mocy podczas szybkiego podgrzewania żywności, to przy dłuższym gotowaniu używają zwykle niskiej mocy. Błyskawiczne podgrzewanie i gotowość do spożycia to dobre powody, by mieć taką kuchenkę w domu, ale można jej również używać do podgrzewania potraw z restauracji i innych miejsc, które nie dostarczają gorących posiłków na stół.