Yerba mate to napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Aby je uzyskać konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad prawidłowego parzenia herbaty.
Punktem wyjścia do zaparzania napoju jest zakup odpowiedniego gatunku suszu. Poszczególne gatunki różnią się między sobą przede wszystkim mocą, aromatem, a także dodatkami. Najbardziej klasycznym gatunkiem herbaty jest yerba mate. Charakteryzuje się ona przede wszystkim wysoką jakością, a także łagodnym smakiem i delikatnym aromatem. W jej skład wchodzą przede wszystkim drobno pocięte listki oraz gałązki. Po zaopatrzeniu się w susz można przystąpić do procesu parzenia. Do tego celu konieczne są akcesoria do yerba mate. Jednym z najważniejszych jest tykwa, czyli naczynie, w którym przygotowywany będzie napój. Tykwy dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach. Te najbardziej naturalne, charakteryzują się przyjemną dla oka, brązową barwą. W sprzedaży znaleźć można również naczynia drewniane, ceramiczne lub szklane. Susz do naczynia nasypać można zwykłą łyżeczką. Dużo wygodniejsze będzie jednak skorzystanie z drewnianej nabierki. Jej wyprofilowany kształt ułatwia precyzyjne nabieranie herbaty z kartonu lub pudełka. Pragnąc przyrządzić i pić yerba mate w sposób prawidłowy, trzeba koniecznie zaopatrzyć się w bombillę. Bombilla to rurka do siorbania yerba mate wyposażona w specjalne sitko do filtrowania, dzięki któremu osoba pijąca herbatę nie wciąga liści ani gałązek. Tradycyjne rurki wykonywane są z alpaki, czyli stopu, swym wyglądem przypominającym srebro. Bombille z alpaki są trwałe i odporne na korozję. Chociaż wymienione akcesoria są niezbędne do prawidłowego przyrządzania yerba mate, warto również pomyśleć o kilku innych dodatkach. Przydatnym narzędziem ułatwiającym proces zaparzania napoju będzie z pewnością termometr. Do czyszczenia wewnętrznych ścianek bombilli najlepiej nada się długa szczoteczka pozwalająca na usuwanie osadu oraz resztek yerby.