Rezerwując miejsce w hotelu, większość osób decyduje się na opcję uwzględniającą wyżywienie – pełne lub częściowe. Rzeczywistość dowodzi, że jest to zdecydowanie korzystniejsze rozwiązanie niż stołowanie się w zewnętrznych restauracjach lub barach. Jakie zalety posiada hotelowe menu?
Hotele oferują różne rodzaje wyżywienia – może to być wyłącznie śniadanie, śniadanie i obiadokolacja lub pełne menu, czyli trzy posiłki. W renomowanych jednostkach dostępna jest ponadto opcja All Inclusive, obejmująca także dostęp do owoców, ciepłych i zimnych napojów oraz alkoholi. Z ostatniej alternatywy najczęściej korzystają turyści odwiedzający kraje arabskie.
Goście, którzy korzystają z usług hotelowych w celach rekreacyjno-turystycznych i spędzają w nim co najmniej kilka dni, zazwyczaj decydują się na pełne wyżywienie lub śniadania i obiadokolacje. Nieco inaczej kwestia ta wygląda w przypadku podróży biznesowych, zwłaszcza, gdy dana osoba przebywa w hotelu tylko jedna dobę – w tej sytuacji optymalnym rozwiązaniem jest nocleg ze śniadaniem. Sporym zainteresowaniem cieszą się hotelowe posiłku wśród osób, które przebywają w delegacji, korzystając z miejsca noclegowego w celach stricte zawodowych. Jeśli interesuje nas dobrze prosperująca hotelowa stołówka Rabka Zdrój jest miejscowością, w której znajdziemy doskonałe propozycje. Niepodważalną zaletą tego typu jednostek jest przede wszystkim bogactwo i różnorodność kulinarna.