Jeśli jesteś miłośnikiem herbaty, wiesz, że istnieje wiele rodzajów herbaty. Herbaty liściaste to herbaty, w których liście są używane w całości lub częściowo wysuszone, w przeciwieństwie do liściastych części herbaty, które zostały poddane parowaniu. W rzeczywistości liczba możliwych odmian jest tak duża, że prawie niemożliwe jest zliczenie ich wszystkich. Ale jakie rodzaje herbaty liściaste wyróżniamy? Przyjrzyjmy się temu.
Herbaty czarne powstają z liści Camellia sinensis, które po zebraniu zostały poddane fermentacji. Charakteryzują się bogatym aromatem i pełnym smakiem. Do herbat czarnych zalicza się:
te czarne herbaty były fermentowane przez około 20 godzin i mają silny smak. Często używa się ich do parzenia irlandzkiej lub szkockiej herbaty śniadaniowej lub angielskiej herbaty śniadaniowej. Znaną ciemną herbatą jest indyjska herbata Darjeeling.
te aromatyzowane czarne herbaty mają zwykle owocowe smaki, takie jak truskawka, malina i brzoskwinia; często dodaje się do nich także miętę. Najbardziej znaną aromatyzowaną czarną herbatą jest Earl Grey, która zawiera olejek bergamotowy (olejek eteryczny z owoców cytrusowych) oraz inne naturalne składniki, takie jak skórka cytryny lub skórka pomarańczy.
Zielona herbata to rodzaj herbaty wytwarzanej z liści rośliny Camellia sinensis. Różni się od herbat oolong i czarnych, które są produkowane z tych samych liści, ale są utleniane przed suszeniem. Zielona herbata pochodzi z Chin, ale obecnie jest spożywana na całym świecie. W krajach takich jak Japonia czy Indie zielona herbata jest popularnym napojem.
Biała herbata to rodzaj herbaty wytwarzanej z pączka i dwóch listków, które są zbierane na krótko przed ich pełnym otwarciem. Jest przetwarzana w małych partiach, aby zapobiec utlenianiu, co nadaje jej bladożółty kolor. Biała herbata jest często sprzedawana jako „biała” lub „zielona”, ale nie jest to poprawne, ponieważ nie jest to herbata zielona ani oolong; jest to natomiast jej własna, unikalna kategoria.