Sylwester to dzień, w którym żegnamy stary rok i z ogromną radością witamy nadchodzący. Jest to zatem znakomita okazja do hucznego świętowania. Bardzo wiele osób uczestniczy wówczas w balu, odbywającym się najczęściej w sali bankietowej albo restauracyjnej. Taki lokal musi być odpowiednio udekorowany, tak aby wprowadzał gości w szampański nastrój i uprzyjemniał zabawę. Podstawowe dekoracje na sylwestra to m.in. balony, konfetti oraz różnego rodzaju maski.
Wśród sylwestrowych dekoracji nie może zabraknąć balonów, które są niedrogie, ale jednocześnie efektownie się prezentują. Największe wrażenie wywołują wersje w odcieniach złota oraz srebra, z nadrukiem, a także w nietypowym kształcie – np. gwiazdek albo serc. Można je zarówno powiesić na żyrandolu, jak i ułożyć na podłodze czy w ozdobnych misach znajdujących się przy stołach. Inne zalecane dekoracje do lokalu to serpentyny, kolorowe konfetti, papierowe girlandy i specjalne ozdobne kurtyny czy zasłony (np. satynowe).
Ogromne znaczenie ma również oświetlenie, ponieważ buduje ono klimat i skutecznie dodaje uroku aranżacji. W tym przypadku warto wykorzystać klasyczne lampki choinkowe, stylowe lampiony i świetlne druciki, które można z powodzeniem umieścić choćby w przezroczystych słoikach. W trakcie imprezy zaleca się wyposażenie gości w gustowne maski na twarz, pozwalające wprowadzić do zabawy nieco tajemniczości. Stół sylwestrowy także musi być odpowiednio udekorowany. Najlepiej w roli ozdób sprawdzą się obrusy wykonane z ciemnej tkaniny (w kolorze bordowym, fuksjowym, granatowym itp.) i posypane brokatem, bieżniki w złotym odcieniu, serwetki z nadrukowanym oryginalnym motywem, falbany (mocowane do krawędzi) i błyszczące naczynia oraz sztućce.