Człowiek i styl

Jak przygotować lokal na zabawę sylwestrową?

12 grudnia 2019

Sylwester to dzień, w którym żegnamy stary rok i z ogromną radością witamy nadchodzący. Jest to zatem znakomita okazja do hucznego świętowania. Bardzo wiele osób uczestniczy wówczas w balu, odbywającym się najczęściej w sali bankietowej albo restauracyjnej. Taki lokal musi być odpowiednio udekorowany, tak aby wprowadzał gości w szampański nastrój i uprzyjemniał zabawę. Podstawowe dekoracje na sylwestra to m.in. balony, konfetti oraz różnego rodzaju maski. 

Nie zapomnijmy o właściwym przystrojeniu stołu 

Wśród sylwestrowych dekoracji nie może zabraknąć balonów, które są niedrogie, ale jednocześnie efektownie się prezentują. Największe wrażenie wywołują wersje w odcieniach złota oraz srebra, z nadrukiem, a także w nietypowym kształcie – np. gwiazdek albo serc. Można je zarówno powiesić na żyrandolu, jak i ułożyć na podłodze czy w ozdobnych misach znajdujących się przy stołach. Inne zalecane dekoracje do lokalu to serpentyny, kolorowe konfetti, papierowe girlandy i specjalne ozdobne kurtyny czy zasłony (np. satynowe).

Ogromne znaczenie ma również oświetlenie, ponieważ buduje ono klimat i skutecznie dodaje uroku aranżacji. W tym przypadku warto wykorzystać klasyczne lampki choinkowe, stylowe lampiony i świetlne druciki, które można z powodzeniem umieścić choćby w przezroczystych słoikach. W trakcie imprezy zaleca się wyposażenie gości w gustowne maski na twarz, pozwalające wprowadzić do zabawy nieco tajemniczości. Stół sylwestrowy także musi być odpowiednio udekorowany. Najlepiej w roli ozdób sprawdzą się obrusy wykonane z ciemnej tkaniny (w kolorze bordowym, fuksjowym, granatowym itp.) i posypane brokatem, bieżniki w złotym odcieniu, serwetki z nadrukowanym oryginalnym motywem, falbany (mocowane do krawędzi) i błyszczące naczynia oraz sztućce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 5 =