Dom i otoczenie

Jak wybrać dobre drewno kominkowe?

28 października 2019

Kominki powstają w wielu domach, gdyż mogą stanowić cenne źródło ogrzewania. Z przyjemnością można też przy nich zasiąść w chłodny, jesienny czy zimowy wieczór. Posiadacze takich palenisk muszą się zaopatrzyć w drewno na opał. Nie wszystkie gatunki będą jednak wydajne, a niektóre mogą nawet zaszkodzić instalacjom. Po które należy zatem sięgać? 

Kwestia wilgotności

Przede wszystkim należy pamiętać o wyborze drewna, które było sezonowane. Świeżo ścięty surowiec będzie się składał ponad w połowie z wody, przez co będzie się słabo rozpalał, generował sporo dymu i powodował zabrudzenia w kominie. Materiał przygotowany z wyprzedzeniem, będzie wykazywał znacznie mniejszą zawartość wody. Po samym zakupie szczapy należy przetrzymywać w zadaszonym i suchym miejscu. Alternatywą dla drewna może być z kolei pellet, który można wykorzystać w przystosowanych do tego konstrukcjach. 

Drzewa iglaste czy liściaste? 

Do palenia w kominkach nie zaleca się wykorzystywania drewna z drzew iglastych, które posiadają w sobie dużo żywicy. Taki opał, pod wpływem temperatury, będzie wydzielał dużo dymu oraz sadzy. Może się to przyczyniać do powstawania trudnych do usunięcia zabrudzeń. Myśląc o drewnie kominkowym, należy się zatem skupić na gatunkach liściastych. Surowiec z takich drzew powinien się palić równomiernie i mniej się dymić. Najwięcej ciepła będzie wydzielało drewno twarde z dębu, buku bądź grabu. Do kominków można też stosować lipę, topolę czy brzozę, lecz spalają się one zdecydowanie szybciej, więc będą mniej wydajnym rozwiązaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 5 =