Człowiek i styl

Oliwy, które warto mieć w swojej kuchni

13 czerwca 2021

Tłuszcze stanowią niezbędny element diety. Dzięki nim nasz organizm może przyswoić część witamin oraz zachować właściwą gospodarkę hormonalną. Oprócz tego jednak różnego rodzaju oleje mają istotne znaczenie dla walorów smakowych przygotowywanych dań. Warto więc poznać oliwy, jakich nie może zabraknąć w naszej kuchni.

Jeden z najstarszych olejów 

Oliwę z oliwek uzyskuję się z owoców oliwki europejskiej, która jest hodowana już od około 6 tysięcy lat. Dlatego ten rodzaj oleju to jeden z najstarszych, jaki jest znany zachodniemu światu. Krajami, które obecnie specjalizują się w produkcji tego tłuszczu, są przede wszystkim Hiszpania, Włochy, Grecja oraz Turcja. Oliwy możemy podzielić na kilka typów, a o przynależności do danej kategorii decyduje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych. Jednym z rodzajów, którego nie powinno zabraknąć w naszym domu, jest oliwa typu virgin. Stanowi ona olej z pierwszego tłoczenia wytwarzany bez substancji chemicznych. Dzięki temu oprócz walorów smaków zawiera również sporo właściwości prozdrowotnych i może być wykorzystywana w celach profilaktycznych. Kolejnym rodzajem oliwy, jaki warto kupić, jest oliwa truflowa. Ten produkt idealnie komponuje się z różnymi gatunkami potraw, nadając im niespotykany smak i aromat. Taki olej bez problemu możemy wykorzystać jako marynatę do mięsa, warzyw czy ryb, ale również jako sos do dań wykonanych z makaronu. Warto zatem wzbogacić swoją kuchnię o wymienione wyroby. Tym sposobem zapewnimy sobie pyszne posiłki każdego dnia. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *