Lokale gastronomiczne, ale również sklepy spożywcze i niektóre zakłady produkcyjne nie mogą działać bez podstawowego wyposażenia, jakim są urządzenia chłodnicze. Dzięki nim przechowywany produkt dociera do klienta świeży i właściwie zabezpieczony. Aby tak się stało, należy zadbać o to, by serwis oraz naprawa urządzeń chłodniczych była przeprowadzana regularnie. W niektórych lokalach znaczenie ma również ich wygląd. Stanowią element dekoracji czy wyposażenia, które musi wpisywać się stylistykę wnętrza. Obecnie mamy wybór spośród kolorowych mebli o niestandardowych kształtach, jak i klasycznych urządzeń o minimalistycznej konstrukcji.
Wiele osób myli ze sobą urządzenia chłodnicze i mroźnicze, tymczasem funkcje obu znacząco się różnią. Najważniejszą jest temperatura. Oba jednak służą do przechowywania towaru, który poza wyznaczonymi warunkami magazynowania może ulec szybkiemu zepsuciu. W przypadku lad i szaf chłodniczych zapobiega temu temperatura od 0°C do +15°C. W przypadku urządzeń mroźniczych produkty wymagają głębokiego mrożenia w zakresie dwóch grup parametrów: od -14°C do -26°C lub od -18°C do -22°C. Wyróżniamy kilka rodzajów mebli w pierwszej grupie. Po pierwsze lady kanapkowe lub sałatkowe, które wyposażone są zwykle w wewnętrzny agregat. Ponadto stoły, które znajdują zastosowanie głównie w małych lokalach. Natomiast szafy efektywnie oszczędzają miejsce, ale wykorzystywane są w większych obiektach. Warto jeszcze wspomnieć o nadstawkach chłodniczych, które dają możliwość prezentowania żywności.