Otwierając wymarzony lokal gastronomiczny (zobacz: wyposażenie restauracji) świadomi musimy być tego, iż związane z tym będą spore koszty. Zakup odpowiednich urządzeń, przyrządów, remont powierzchni łączący się z jej zapełnieniem stołami oraz krzesłami, a także udekorowaniem narazi nasz budżet na jego przekroczenie. Dlatego przed przystąpieniem do zakupu urządzeń gastronomicznych powinniśmy zadbać o uprzednie przygotowanie jasnego planu, który da nam klarowne wytyczne postępowania – dzięki takiemu działaniu możemy ograniczyć nasze wydatki o całkiem duże sumy, decydując się tylko na zakup tych niezbędnych oraz potrzebnych nam urządzeń. W zależności od tego, jakiego rodzaju to będzie lokal gastronomiczny inne urządzenia będą pełniły funkcje priorytetów oraz różna będzie wymagana ich ilość.
W przypadku prowadzenia mniejszej gastronomii, baru lub fast-foodu jednym z bardziej wymaganych urządzeń będzie maszyna do hot-dogów. Na rynku mamy obecnie duży wybór, toteż łatwo powinniśmy dopasować jej zakres cenowy oraz właściwości do naszych potrzeb i budżetu. Jeżeli w naszym planie jest jeszcze zakup innych urządzeń czy przyrządów, a nasz lokal ma mieć raczej multi-tematyczny wydźwięk warto zdecydować się na zakup tańszej maszyny do hot-dogów z podstawowymi funkcjami. Jeśli jednak w naszym barze stawiać będziemy głównie na hot-dogi, i to będzie nasz punkt wyjścia to zdecydowanie powinniśmy przeznaczyć większą sumę na zakup odpowiedniego urządzenia do hot-dogów – pod uwagę wziąć powinniśmy wszelkie czynniki: jego rozmiar i to czy zmieści się w naszym lokalu, maksymalną jednoczesną ilość podgrzewania hot-dogów oraz naszą potencjalną przepustowość.