Decydując się na otwarcie kawiarni, należy zadbać o jej odpowiednie wyposażenie. Podstawowym elementem wyposażenia każdej kawiarni jest ekspres do kawy. Od jakości ekspresu oraz rodzaju stosowanej kawy zależy w ogromnym stopniu smak przygotowywanego napoju.
Chociaż ceny wysokiej jakości urządzeń przeznaczonych dla gastronomii zaczynają się od kilku tysięcy złotych, w tym wypadku nie warto oszczędzać. Dobry ekspres, w którym przyrządzana będzie pyszna kawa, powinien stanowić serce kawiarni i przyciągać klientów.
W związku z tym, że w kawiarniach poza kawą serwuje się desery, należy zaopatrzyć się w gofrownicę lub naleśnikarkę. Jeżeli lokal ma serwować również desery lodowe, konieczny będzie zakup kuwety do lodów wraz z porcjonerem. Aby zachęcić klientów do spróbowania serwowanych ciast i deserów, warto zainwestować w przeszkloną ladę chłodniczą, w której umieszczone będą oferowane produkty cukiernicze.
Chociaż jakość kawy oraz wypieków w ogromnym stopniu wpływa na to, jak postrzegana jest dana kawiarnia, klienci przywiązują również dużą uwagę do tego, na czym serwowane są posiłki. Kompletując wyposażenie kawiarni, koniecznie trzeba zainwestować w stylową zastawę, składającą się z filiżanek oraz talerzyka do kawy. Dlatego że różne rodzaje kaw serwowane są w różnych naczyniach, niezbędne jest posiadanie kilku zestawów.
Uzupełnieniem zastawy stołowej mogą być wysokiej jakości sztućce gerlach virga. Sztućce te nie tylko są trwałe, ale dodatkowo znakomicie się prezentują. Kupując gotowe zestawy składające się z łyżeczek oraz widelców do ciasta, należy zwrócić uwagę na to, czy wybrane produkty mogą być stosowane w gastronomii.
Sztućce dla gastronomii to produkty, które myje się w zmywarkach, dlatego muszą mieć odpowiednią odporność. Uzupełnieniem wyposażenie kawiarni mogą być efektowne salaterki, w których serwowane będą lody lub inne desery. Ładne salaterki przyciągają wzrok i zachęcają do jedzenia.