Dlaczego warto jeść nasiona chia?

Dlaczego warto jeść nasiona chia?
modna-wiedza
Zdrowe ciało
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Nasiona szałwii hiszpańskiej to właśnie słynne nasiona chia. Roślina pochodzi z Meksyku, uprawiana jest również w Gwatemali. Jej nasiona docenili już starożytni Aztekowie, którzy zasiewali ją powszechnie, wraz z kukurydzą i fasolą. Te trzy rośliny były podstawą ich pożywienia pochodzącego z upraw. Dziś znów nasiona chia są poszukiwane i wprowadzane do diety i trudno się temu dziwić, zważywszy na ich niesamowite właściwości.

Co dobrego mają w sobie?

Przede wszystkim nasiona chia posiadają dużo kwasów Omega-3. O wiele więcej od łososia atlantyckiego. Wapń występuje liczniej niż w mleku a żelaza jest wagowo więcej niż w szpinaku. Ponadto, zawierają dużo wartościowego białka i potasu, który między innymi obniża ciśnienie krwi. Obecny jest także fosfor – świetnie wpływa on na prawidłową budowę kości, jak też magnez, którego wpływ na organizm jest znany. Do tego trzeba wspomnieć o sporej ilości błonnika, który zbawiennie działa na układ pokarmowy.

W nasionach chia zawarta jest też duża ilość antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Nasiona te są bogatym źródłem białka dla wegetarian i niskokaloryczną alternatywą dla osób odchudzających się.

W jaki sposób jeść?

Nasiona można spożywać całe albo zmielone jako dodatek do sałatek i musli. W takiej formie oferuje je m.in. Olejarnia Gaja. Mogą też być użyte jako zagęszczacz do zup dla osób, które z jakichś powodów nie mogą jeść mąki. Natomiast olej wytłoczony z nasion chia, może być użyty do sałatek. Jednak nie należy na nim smażyć, bo w ten sposób straci swoje cenne właściwości.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wykorzystać potencjał energii słonecznej?
Jak wykorzystać potencjał energii słonecznej?
Człowiek nieustannie eksploatuje naturę. Każdego dnia zużywamy nie tylko mnóstwo wody, ale również wykorzystujemy inne zasoby. Niemniej jednak wytwarzanie energii […]
Ostatnie wpisy