Ekogroszek to specjalny rodzaj węgla, który przeznaczony jest głównie do spalania w nowoczesnych kotłach na paliwa stałe z podajnikiem. Wokół niego pojawiło się jednak sporo różnych mitów, które postanowiliśmy rozwiać. Dowiemy się także o najważniejszych faktach, jeśli chodzi o charakterystykę tego rodzaju węgla.
Najważniejszym faktem jest wielkość pojedynczej bryłki. Mieści się ona bez problemu w jednej dłoni, a wiąże się to z faktem przeznaczenia ww. paliwa do stosowania w piecach z podajnikiem. Gdyby zastosować zbyt duże bryłki, doszłoby do zacięcia mechanizmu, a być może i jego zniszczenia. Mitem jest natomiast to, że można uzyskać identyczny rodzaj węgla rozbijając bryłki węgla typu orzech czy kęs. Nigdy nie uzyskamy w ten sposób idealnych średnich, przez co może dość do uszkodzenia pieca.
Nie jest prawdą, że węgiel typu groszek to dokładnie to samo, co ekogroszek. Co prawda wielkość bryłki jest identyczna, jednak ten drugi wytwarzany jest z dużym udziałem ekologicznych składników. To właśnie dzięki temu zwykły groszek dostępny jest właściwie wyłącznie na składach, natomiast praktycznie w każdym sklepie budowlanym kupimy ekogroszek workowany Będzin to jedno z miast, które premiuje sprzedaż ekologicznego paliwa, stąd jego obecność na sklepowych półkach.