Piece gastronomiczne stosuje się w lokalach gastronomicznych, hotelach, cukierniach i piekarniach, a niekiedy także w innych miejscach. Wszędzie tam, gdzie pojawia się potrzeba przygotowania dobrej jakości wypieków (lub w inny sposób przetwarzanych potraw) można stosować piece gastronomiczne. Poniżej przedstawiamy kilka porad dedykowanych dla osób planujących zakup nowego pieca do swojego lokalu.
Piece gastronomiczne typu konwekcyjno-parowego oferują rozmaite możliwości termicznej obróbki żywności. Dzięki wykorzystaniu mechanizmu emitującego gorące powietrze oraz parę wodną masz pewność, że wszelkie wypieki zostaną przygotowane z największą starannością. Będą równomiernie wypieczone z każdej strony, bez konieczności ich manualnego obracania.
Typowy piec konwekcyjno-parowy pracuje w przedziale od 50 do nawet 300 stopni C (na programie pieczenia jak i grillowania). Gotowanie na parze jest realizowane w przedziale od 30 do 130 stopni. Programy dedykowane do ogrzewania posiłków wytwarzają natomiast temperaturę w przedziale 100-160 stopni. Warto dokładnie przyjrzeć się piecom gastronomicznym oraz parametrom ich pracy.
Wybierając piec, warto też zwrócić uwagę na obecność funkcji dorastania ciasta, niezwykle ważna w perspektywie potrzeb piekarni i cukierni. Program wędzenia oraz program pasteryzacji również przydają się w wielu miejscach. Możliwość ustawienia czasu pracy urządzenia oraz dowolnego programowania innych jego parametrów pracy przydaje się w trakcie przygotowywania potraw szczególnie wymagających.