Sushi jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej. Surowa ryba z ryżem i dodatkami, choć niepozorna, krótko po tym, jak przekroczyła granicę Kraju Kwitnącej Wiśni, zdobyła światową sławę i uznanie smakoszy. Dziś już nie dziwią restauracje serwujące ten specjał, pojawiające się na ulicach polskich miast. Jednak pyszne sushi można przygotować także w domowej kuchni! Jakie składniki są do tego potrzebne?
Choć wydaje się, że świeża i smaczna ryba to jedyny warunek pysznego sushi, to jednak prawda jest nieco bardziej skomplikowana. Wysokiej jakości ryba gra smakowe pierwsze skrzypce i w tej materii nie można pójść na żadne ustępstwa. Drugim składnikiem, od którego zależy smak i konsystencja sushi, jest ryż. Dlaczego zwykły jest złym wyborem? Ryż powszechnie znany ze sklepowych półek ma długie ziarna i nie jest zbyt klejący. Do sushi potrzeba jego krótkoziarnistej i lepkiej odmiany – doskonale wiąże ona wszystkie składniki, a sushi podczas jedzenia nie rozpada się i nie brudzi wszystkiego dookoła. Dobry ryż można znaleźć np. na stronie: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/ryz-do-sushi-haruka-1kg-super-jakosc/. Ważne, aby ugotować go według wskazówek na opakowaniu.
Gotowe sushi należy zawinąć w wodorosty nori – chronią one poszczególne rolki i stanowią dekorację. Do środka oprócz ryby można dodać wiele dodatków m. in. ogórek, imbir, awokado, mango. Wszystko zależy od kulinarnych upodobań. Sushi nie jest trudne w przygotowaniu, jeśli posiada się odpowiednie wysokiej jakości składniki.