Możesz być zaskoczony, że istnieje specjalna kategoria czekolady zwana ceremonialnym kakao. Ceremonialne kakao to specjalne rodzaje czekolady, które są zwykle ręcznie robione i produkowane przez producentów na małą skalę. Są one również znane jako czekolady surowe lub bean-to-bar.
Termin „ceremonialne” odnosi się do faktu, że ten rodzaj czekolady był od wieków spożywany w ceremoniach religijnych przez rdzenne ludy w Ameryce Środkowej.
Kakao ceremonialne jest wytwarzane ze 100% prażonych ziaren kakao, które są następnie mielone na pastę i mieszane z innymi składnikami, takimi jak cukier, wanilia, przyprawy i miód. Powstała mieszanka może być użyta do przygotowania gorących napojów lub dodana do innych produktów spożywczych, takich jak ciasta i ciastka.
Kakao ceremonialne są często używane w uroczystościach religijnych, ponieważ zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Zawierają również wysoki poziom magnezu, który poprawia przepływ krwi poprzez regulację ciśnienia krwi i obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie.
Dziś ludzie nadal piją ceremonialne kakao jako część rytuałów z okazji specjalnych wydarzeń, takich jak śluby, narodziny i inne ważne okazje.