W szeroko pojętej gastronomii stosowane są sprawdzone rozwiązania, które wpływają na jakość oferowanych usług. Warto mieć przy tym na uwadze, że klienci są coraz bardziej wymagający i mają sprecyzowane oczekiwania względem poszukiwanych produktów. Warto zatem dopracować wszystkie szczegóły – także aspekt organizacyjny. W lokalach proponujących dowóz posiłków niemałe znaczenie ma sposób transportu do klienta.
Restauracje oraz bary, które dostarczają jedzenie na wynos powinny się zaopatrzyć w specjalne opakowania. Zwykle są to różnego rodzaju pudełeczka i tacki, które nadają się do przechowywania żywności i posiadają odpowiednie atesty. Takie opakowania jednorazowe wykonywane są z tektury, styropianu, folii i plastiku. Na co dzień do pakowania posiłków wykorzystywane są wygodne pojemniki oraz kubki z wieczkiem, które umożliwiają bezproblemowy dowóz pod wskazany adres. Producenci oferują także jednorazowe sztućce, które są bardzo poręczne i znakomicie nadają się do spożywania różnych dań na śniadanie czy obiad. Co ważne – tego rodzaju akcesoria są bardzo często wykorzystywane podczas przyjęć rodzinnych, spotkań firmowych i rozmaitych eventów branżowych.