Kuchnia to jedno z kluczowych pomieszczeń w każdym domu, dlatego nikogo nie dziwi, że jej aranżacji poświęcamy wiele czasu. Jednym z elementów urządzania tego wnętrza są blaty do mebli. Okazuje się, że na rynku dostępnych jest kilka typów i rodzajów, które różnią się pod względem struktury, koloru czy przede wszystkim materiału, z którego są wykonane. Najpopularniejsze są oczywiście blaty drewniane – ciepłe i naturalne w odbiorze, idealnie wpisujące się w stylistykę minimalistyczną i skandynawską. Mogą być wykonane między innymi z: buka, sosny czy dębu. Aby na długo zachowały swoją jakość i użyteczność, konieczna jest odpowiednia impregnacja.
Kolejny rodzaj blatów kuchennych to te wykonane z laminatu, czyli płyty wiórowej, która jest pokryta dodatkową powłoką HPL. To obecnie najpopularniejsze, a jednocześnie najtańsze rozwiązanie. Podstawowym atutem jest tutaj szeroka dostępność kolorów. Jak dotychczas żaden inny materiał nie posiada takiego wyboru wzorów i barw. Dostępne są zarówno wersje monochromatyczne, jak i imitujące drewno czy inne wzory. Oprócz niewątpliwych zalet posiadają również kilka wad- przede wszystkim słabą odporność na zarysowania. Ponadto wyróżnia się jeszcze blaty z granitu, które cieszą się doskonałą wytrzymałością i odpornością. Niektórzy producenci proponują również wersje szklane, stalowe, kompozytowe. Wszystko pozostaje kwestią indywidualnego wyboru, który uzależniony jest przede wszystkim od upodobań, ale też oczekiwań względem materiału.