Pieczywo to podstawowy element naszej diety. Dobrej jakości chleb nie tylko stanowi smaczny posiłek, ale jest także źródłem wielu ważnych dla organizmu składników. Niemniej nie wszystkie wypieki, które znajdziemy w sklepach, są godne polecenia. Warto zatem dowiedzieć się, po czym możemy poznać pieczywo wysokiej jakości.
Chleb jako podstawa naszej diety zawiera wiele istotnych dla organizmu elementów. Wśród najważniejszych należy wymienić witaminy z grupy B i E oraz minerały takie jak potas, sód, wapń, magnez, fosfor czy żelazo. Żeby jednak kupiony produkt mógł stanowić zdrowy posiłek, powinien być właściwej jakości. Przede wszystkim, kupując chleb, musimy zwrócić uwagę na dołączoną do niego etykietę. Na niej bowiem znajduje się pełny skład wypieku. Pieczywa wyprodukowane w odpowiedni sposób są pozbawione barwników, konserwantów czy sztucznych dodatków. Poza tym nie zawierają karmelu, który często jest używany dla podniesienia atrakcyjności wizualnej chleba. Kolejnym elementem, jakim charakteryzuje się dobrej jakości wyrób, jest prawdziwy zakwas. Wypieki takie jak np. chleb z czarnuszką na zakwasie mają zwartą konsystencję, co sprawia, że nie rozpadają się podczas krojenia. Dzięki temu nie tylko prezentują się doskonale, ale również zapewniają nam łatwo dostępne składniki odżywcze. Oprócz tego chleby wypiekane w naturalny sposób mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie nadają się dla osób dbających o sylwetkę. Warto zatem zwrócić uwagę na kilka aspektów, pomagających nam kupić pieczywo wysokiej jakości.