Półki sklepowe są pełne kolorowych, zachęcających towarów. Niestety wielkie napisy sugerujące ich ekologiczne pochodzenie niewiele mają wspólnego z rzeczywistością. Większość produktów jest nafaszerowana konserwującą chemią, szkodliwymi barwnikami, cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym oraz solą. Spożywanie tego typu żywności jest prostą drogą do całego szeregu schorzeń związanych z układem pokarmowym, podwyższonym ciśnieniem, cholesterolem, czy nawet nowotworami. Chcąc odżywiać się zdrowiej, warto sięgać po produkty regionalne wytwarzane z dużo większą pieczołowitością przez naszych rodzimych producentów.
Wielu osobom wartościowe jedzenie z lokalnych gospodarstw kojarzy się z wysoką ceną. Prawda jest jednak taka, że kwota, którą musimy zapłacić za dany towar, jest najlepszą wykładnią dla jego jakości. Regionalni producenci przykładają bardzo dużą uwagę do doboru poszczególnych surowców, co przekłada się na doskonałe efekty. Takie produkty spożywcze są smaczniejsze, naturalne, bogatsze w najróżniejsze składniki odżywcze i mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Ponadto kupując artykułu lokalne, wspieramy krajową gospodarkę, przyczyniając się jednocześnie do zmniejszenia śladu węglowego. Jest to spowodowane skróceniem łańcucha dostaw, jak również bardziej zrównoważonymi procesami wytwarzania niż w przypadku masowych produkcji na ogromną skalę. Stawiając na taką żywność, zyskują nasze ciała, ale także wzbogaca się rodzimy przemysł, a to z kolei bezpośrednio oddziałuje na poziom życia lokalnej społeczności.