W wielu branżach zachodzi konieczność regularnego dezynfekowania sprzętów lub pomieszczeń. Minimalizuje to bowiem ryzyko zakażenia się oraz rozwoju epidemii. Procedura opiera się na znacznym ograniczeniu ilości groźnych drobnoustrojów w postaci bakterii, wirusów, roztoczy czy grzybów – z wykorzystaniem rozmaitych środków biobójczych. W dalszej części artykułu zostaną pokrótce opisane trzy główne metody dezynfekcji.
Systematyczna dezynfekcja to istotny wymóg m.in. w salonach kosmetycznych, placówkach medycznych, gospodarstwach rolnych i lokalach gastronomicznych. Najbardziej rozpowszechniona jest metoda fizyczna, polegająca na zastosowaniu pary wodnej (o temperaturze wynoszącej nawet 105 stopni Celsjusza), ewentualnie promieniowania ultrafioletowego. Na uwagę zasługuje również metoda chemiczna, w której kluczową rolę odgrywa toksyczne oddziaływanie na strukturę drobnoustrojów za pomocą alkoholu etylowego, alkoholu izopropylowego, kwasu zasadowego czy soli amonowych. Ponadto popularna jest dezynfekcja termiczna, skoncentrowana na odkażaniu różnych powierzchni gorącym powietrzem. Służą do tego specjalne kabiny, działające bardzo podobnie do zwykłych autoklawów. Są powszechnie używane choćby do sterylizowania naczep przewożących odpady medyczne i chore zwierzęta. Wspomniane kabiny posiada w swojej ofercie poszczególna firma z Katowic: https://airconindustry.pl/urzadzenia-do-dezynfekcji-termicznej/.